Webbutik

MENY

De första stambanorna – Nils Ericsons storverk

Beställningsnummer: 100751
Vid beställning av tryckta exemplar tillkommer en avgift för porto.

Hur var det möjligt att bygga 100 mil järnväg på 20 år i ett av Europas fattigaste länder, nästan utan erfarenhet av stora projekt? 1850-talets Sverige känns långt borta, men i den här boken kommer det mycket närmare – närmare det politiska spelet bakom beslutet att bygga stambanor, hur man valde teknik och arbetsorganisation och hur man faktiskt genomförde det som kan verka omöjligt.

Vi får lära känna människorna som ledde arbetet. Tekniken och den första tidens trafik beskrivs, liksom regelverk, underhåll och banbevakning. Vi får också en betraktelse genom nutida glasögon av hur resultatet blev. Och det var inte dåligt! Chefen för Statens Jernvägsbyggnader, Nils Ericson, hade en synnerligen dominerande roll, och han får stort utrymme i boken. Det var hans ledarskap som gjorde de första stambanorna till den framgång de faktiskt blev.
För den intresserade finns det gott om faktauppgifter. Men främst är det en bok om djärva och kloka ställningstaganden och ett utmanande, storslaget projekt under en omvälvande tid i svensk historia. Och på många sätt upprepar sig historien...


Författare: Lars Berggrund och Sven Bårström

Lagerstatus: 36 i lager
Artikelnr: TV000218
368,00 kr